De Russen genept

De marathonvijfdaagse van 1990 lijkt een makkelijke prooi te worden voor de Klerks-formatie als op de laatste dag bij de puntenkoers een stevige Rus hard demarreert en punt na punt weet weg te snoepen. De comfortabele voorsprong van klassementsleider Richard van Kempen slinkt zienderogen en de Rus lijkt af te koersen op de eindzege. Maar dan laten twee rijders uit de ploeg van de Rus zich zakken om hem op te halen. Het lukt. Een paar ronden later heeft Bozjev het peloton gedubbeld, maar verspeelt de eindoverwinning.

De uitslag van de laatste wedstrijd van de Vijfdaagse in Heerenveen (Dagblad van het Noorden)

Uitslag van de wedstrijd van 17 december 1991 in Heerenveen en het eindklassement van de Vijfdaagse (Dagblad van het Noorden)

Het zijn de jaren dat de machtige Klerksformatie heerst in het marathonpeloton. Richard van Kempen, Yep Kramer, Robert Vunderink en Arnold Stam: De mannen van Frans Overdevest laten weinig over voor de concurrentie. Maar er rijdt ook een Russische ploeg rond, met oud-wereldkampioen allround Oleg Bozjev, met Dimitri Botsjkarjov, met Constantin Korotkov. Ze winnen wedstrijden en staan er goed voor in de Vijfdaagse.

‘Op een gegeven moment dreigden wij als ploeg de Vijfdaagse te verliezen, doordat een van die Russen al een half uur in z’n eentje voorop reed en alle punten had gepakt’ herinnert oud-Klerks-rijder Arnold Stam zich. De Rus terugrijden lijkt geen optie, maar de lepe Yep Kramer heeft voldoende tegenwoordigheid van geest voor een Indianentruc. ‘Yep ging naar een ploegmaat van Bozjev achterin het peloton en zei: ‘He, je moet Oleg ophalen, anders komt ie er niet’. En ja, die ene Rus aarzelt niet, neemt een ploegmaat mee, en laat zich afzakken. Maar dat betekende wel dat de staart van het peloton ingehaald was. Dus op dat moment stopte acuut de puntentelling en konden wij alsnog de Vijfdaagse-overwinning in de ploeg houden.’ De nog jonge Stam staat paf van de gehaaide actie, maar dankzij de truc van Kramer wint Richard Van Kempen de Vijfdaagse, wordt Kramer zelf tweede en moet een zuur kijkende Oleg Bozjev genoegen nemen met de laatste tree van het podium.