Scheuren!

 – Scheuren! –

 

Het was een knallend, rollend geluid dat het ijs in de Rijn vlakbij ons huis maakte. Het begon met een harde ploink, en zocht zich zingend een weg in de nacht. En in mijn warme bed stelde ik tevreden vast dat het vroor, het vroor dat het kraakte.

Het was de spanning van het uitzettende ijs dat zich ontlaadde. Het harde ijs had na lang buigen maar een optie: barsten. De oerknal van de scheur in het ijs. Naarmate het langer vroor kreeg de ijsvloer steeds meer weg van zwart marmer met witte aders. Het vervolgens krimpende ijs barstte en de eerste scheuren kwamen tevoorschijn.

De komende dagen maakte ik nader kennis met die scheuren. Uitgetrapte barsten, in de lengte van de baan waren nog wel te doen, als je maar voldoende achterop je schaatsen stond, maar je had ook van die verraderlijke verse scheuren, diep en scherp, of scheuren tussen later aan elkaar gevroren ijsplaten, half scheur, half rand.

En als er een korte dooiperiode met flink wat sneeuw tussendoor kwam, gevolgd door een nieuwe vorstaanval, werd het palet aan scheuren nog verder uitgebreid, liefste bedekt met een verraderlijk laagje sneeuw. Van die onverwachte zachte plekken in het ijs, waar je punten in konden verdwijnen, of bestaande scheuren die onder druk van de onderstroom breder werd, zich vulden met water en sneeuw en vervolgens weer dichtvroren. Je kon er desnoods een hele voet in kwijt, tot groot verdriet van je enkelbanden.

Met al die soorten, en nog minstens 80 andere varianten, maak je als natuurijsliefhebber vroeg of laat onzacht kennis. Maar toch: ondanks dikke knieën, een kapotte kin, geschaafde ellebogen, kromme ijzers, blauwe heupen en hier en daar een hersenschudding, horen die ondingen erbij. Je leert te anticiperen, het dwingt je net even anders te rijden, maar boven alles weet je met al die scheuren dat je niet op een steriele kunstijsbaan, maar op natuurijs rijdt. En op dat ijs worden de verhalen geboren, al doet die geboorte soms pijn.

Fotografie Vincent Riemersma tekst Johan Boef

  • Scheuren!
  • Scheuren!
  • Scheuren!
  • Scheuren!
  • Scheuren!
  • Scheuren!